flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КОМУНІКАЦІЙНА СТРАТЕГІЯ Тростянецького районного суду Вінницької області НА 2017 - 2018 РОКИ

16 листопада 2018, 14:55

Затверджено

Наказ Тростянецького районного суду

Вінницької області

Від «16» грудня 2016 року №88

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОМУНІКАЦІЙНА СТРАТЕГІЯ

Тростянецького районного суду

Вінницької області

НА 2017 - 2018 РОКИ


 

Вступ.

Стратегія комунікаційної діяльності Тростянецького районного суду Вінницької області є основним документом для здійснення зовнішньої та внутрішньої комунікації, включає в себе сукупність комунікаційних засобів, методів, прийомів і технік, що покликані надати об’єктивну інформацію про діяльність суду і суддів, налагодити постійний зацікавлений діалог з суспільством в інтересах забезпечення незалежності судової влади, гарантування законності та правопорядку, здійснення незалежності судової влади, реалізації об’єктивного і неупередженого правосуддя.

Зміст і структура комунікаційної стратегії визначається цілями правосуддя, а завдання суду в цьому напрямку ґрунтуються на нормах Конституції України, Законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про доступ до публічної інформації». Мадридських принципах щодо зв’язку між засобами масової інформації та суддівською незалежністю, інших національних і міжнародних актах, що регулюють діяльність судів в сфері комунікації.

Контроль і координацію комунікаційної діяльності ‘ суду голова Тростянецького районного суду Вінницької області, а відповідальними за виконання є керівник апарату Тростянецького районного суду Вінницької області та заступник керівника апарату (прес-секретар).

  1. Аналіз стану комунікаційної діяльності Тростянецького районного суду Вінницької області

Тростянецький районний суд Вінницької області має досвід здійснення внутрішньої і зовнішньої комунікаційної діяльності завдяки впровадженню сучасних інформаційних технологій ведення внутрішнього документообігу, управління апаратом суду та донесення інформації про діяльність суду до широкого кола громадськості через ЗМІ.

На сьогоднішній день суд забезпечений повним автоматизованим циклом ведення діловодства та проходження судових справ, в якому використовується передовий світовий досвід судового адміністрування та організаційної роботи. Внаслідок цього вдалося досягти надання професійних послуг громадянам. Діє автоматизована система документообігу суду.

У структурі апарату Тростянецького районного суду Вінницької області взаємодію з засобами масової інформації забезпечує головний спеціаліст зі взаємодії із засобами масової інформації (прес-секретар), обов’язки якого виконує заступник керівника апарату.

В. о. головного спеціаліста зі взаємодії із засобами масової інформації здійснює інформування суспільства про діяльність Тростянецького районного суду Вінницької області шляхом оприлюднення інформації на офіційному веб-сайті Тростянецького районного суду Вінницької області: http://tr.vn.court.gov.ua/sud0225/, на сторінці суду на веб-порталі «Судова влада», друкованих засобах масової інформації.

В. о. головного спеціаліста зі взаємодії із засобами масової інформації виконує функції забезпечення зв’язків Тростянецького районного суду Вінницької області із громадянами та ЗМІ, що поступово набувають системного характеру. Щоденно здійснюється моніторинг висвітлення діяльності Тростянецького районного суду Вінницької області у засобах масової інформації. На офіційному веб-сайті оприлюднюється інформація про заходи, які проводить Тростянецького районного суду Вінницької області, а також ті, в яких беруть участь судді та працівники апарату.

У приміщенні суду розміщено інформаційні стенди. На вказаних стендах знаходиться інформація про розклад роботи та контакти Тростянецького районного суду Вінницької області. На них висвітлені переліки справ, що призначені до розгляду, зразки документів, платіжні реквізити, графік особистого прийому громадян керівництвом суду.

Планування комунікаційних заходів здійснюється з урахуванням результатів опитування громадян, які проводяться серед відвідувачів суду щодо оцінки якості роботи Тростянецького районного суду Вінницької області та шляхів вирішення проблем, що виникають при відвідуванні суду.

  1. Ресурси для здійснення комунікації і проблеми, які потребують

вирішення

Функціональна придатність приміщення суду для здійснення якісного правосуддя.

Кількість залів судових засідань з розгляду кримінальних справ - 1, з розгляду цивільних справ - 1. Така кількість є достатньою для щоденного розгляду справ.

Будівля суду потребує поточного ремонту.

  1. Стан зв’язків з громадськістю суду

Тростянецький районний суд Вінницької області має епізодичну співпрацю з місцевими ЗМІ, забезпечення якої входить до повноважень прес-секретаря суду.

Час від часу висвітлюються питання організації роботи суду, правової просвіти, діяльності суддів, розгляду справ, які викликають суспільний резонанс тощо.

Окрім того, суд системно веде інформаційно-просвітницьку роботу з громадськістю через організацію заходу «День відкритих дверей».

  1. Мета і основні цілі комунікаційної стратегії Тростянецького районного суду Вінницької області

Метою комунікаційної стратегії Тростянецького районного суду Вінницької області є формування довіри громадян до системи судочинства України через довіру до роботи суду, як ланки системи судочинства і загалом підвищення авторитету судової влади в суспільстві.

Основні цілі комунікаційної стратегії:

  • забезпечення прозорості діяльності судової влади, підвищення рівня її авторитету і довіри до правосуддя загалом та Тростянецького районного суду Вінницької області зокрема;
  • переконання широкої громадськості зокрема щодо прийняття суддями Тростянецького районного суду Вінницької області при здійсненні судочинства об’єктивних, безсторонніх, неупереджених, незалежних та справедливих рішень;
  • підтримка стосунків між членами суддівського корпусу, сприяння в обміні інформацією між ними та організація спільної комунікаційної діяльності;
  • підвищення рівня обізнаності громадян щодо специфіки, особливостей і змісту діяльності Тростянецького районного суду Вінницької області;
  • підвищення авторитету працівника апарату та судді Тростянецького районного суду Вінницької області у суспільстві;
  • покращення відносин зі ЗМІ, лідерами громадської думки, громадськими організаціями, органами державної влади і місцевого самоврядування в інтересах побудови правової держави;
  • підвищення рівня правової освіти населення, інформування громадян про шляхи забезпечення їх конституційних прав та необхідність дотримання ними конституційних обов’язків;
  • популяризація роботи в суді, насамперед серед молодих юристів.
  1. Цільові аудиторії комунікаційної діяльності Тростянецького районного суду Вінницької області

 

Відповідно до мети та цілей Комунікаційної стратегії Тростянецького районного суду Вінницької області її цільовими аудиторіями є:

Зовнішні:

  • громадяни: учасники судових процесів (позивачі, відповідачі тощо) та особи, які потребують судового захисту;
  • громадяни, які не є безпосередніми учасниками судового процесу, проте які або відвідують суд, або цікавляться його діяльністю;
  • окремі категорії громадян, інтереси яких можуть бутипредставлені громадськими організаціями (інваліди, діти війни тощо);
  • засоби масової інформації;
  • експертне та наукове середовище;
  • студенти юридичних спеціальностей;
  • школярі загальноосвітніх шкіл та інтернатів;
  • представники суб’єктів владних повноважень.

Внутрішні:

  • судді у відставці;
  • судді;
  • працівники апарату Тростянецького районного суду Вінницької

області.

Найбільш пріоритетною цільовою групою є групи, що становлять зовнішню цільову аудиторію.

  1. Форми і засоби комунікації (канали зв’язків) з цільовими

аудиторіями

Під час вибору каналів зв’язку із цільовою аудиторією необхідно обов’язково врахувати специфіку кожної окремої групи.

Обираючи засоби комунікації із громадянами, слід розуміти, що ця група є найбільш численною та різноманітною, отже, краще обирати канали, які є більш масовими та доступними широкому загалу.

Канали зв’язку з громадськістю:

  • проведення опитування громадської думки;
  • випуск друкованої продукції (буклети, брошури тощо);
  • надання інформації через веб-сайт Тростянецького районного суду Вінницької області;
  • інтерактивне спілкування з користувачами Інтернету та соціальних мереж;
  • розміщення інформації на інформаційних стендах у приміщенні Тростянецького районного суду Вінницької області;

Під час визначення каналів комунікації Тростянецького районного суду Вінницької області із представниками ЗМІ необхідно врахувати, що ця група є більш вузькою та спеціалізованою, що в окремих засобах масової інформації працюють журналісти, які спеціалізуються на правничій тематиці.

Каналами комунікації зі ЗМІ може бути обрано:

  • спеціальні навчальні заходи, тематичні семінари для профільних журналістів;
  • роз’яснення і консультації з питань пов’язаних з діяльністю судів;
  • прес-тури для журналістів (Дні відкритих дверей);
  • надання інформації через веб-сайт Тростянецького районного суду Вінницької області;
  • організація інтерв’ю з керівництвом Тростянецького районного суду Вінницької області.

Обираючи засоби зв’язку із учнями загальноосвітніх шкіл, студентами юридичних спеціальностей, слід звернути увагу, що основною ідеєю співпраці з цією групою є популяризація роботи в суді з метою формування майбутнього високопрофесійного персоналу. Добір засобів комунікації необхідно здійснювати з наданням переваги таким освітнім заходам:

  • зустрічі, обговорення тем, безпосередньо пов’язаних із діяльністю судів;
  • сприяння проходження студентами юридичних факультетів практики у Тростянецького районного суду Вінницької області.

Каналами комунікації із представниками суб’єктів владних повноважень можуть бути:

  • надання інформації через веб-сайт Тростянецького районного суду Вінницької області;
  • видання та поширення друкованих органів Тростянецького районного суду Вінницької області обмін інформацією шляхом офіційного листування.
  1. Очікуванні результати реалізації Комунікаційної стратегії Тростянецького районного суду Вінницької області

Комунікаційна стратегія Тростянецького районного суду Вінницької області впроваджується з метою покращення зв’язків із громадськістю, встановлення змістовного та постійного діалогу із суспільством.

За результатами реалізації Комунікаційної стратегії Тростянецького районного суду Вінницької області очікується зростання рівня довіри громадян до судів та працівників апарату суду, підвищення авторитету Тростянецького районного суду Вінницької області шляхом поліпшення правової обізнаності населення про порядок захисту їхніх прав та інтересів у судах.

Громадяни повинні сприймати суди як установи, що покликані захищати їх права. Звертаючись до суду, кожен громадянин може очікувати, що рішення суду, яким би воно не було, ухвалено неупереджено, виважено та на підставі норм закону.

Крім того, серед очікуваних результатів реалізації Комунікаційної стратегії Тростянецького районного суду Вінницької області можна назвати:

  • підвищення рівня правової обізнаності населення та засобів масової інформації;
  • підвищення рівня зацікавленості громадян, насамперед молодих юристів, у роботі в суді;
  • налагодження постійного зв’язку зі ЗМІ з метою оперативного висвітлення діяльності Тростянецького районного суду Вінницької області;
  • формування позитивного іміджу судової влади.