flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок взаємодії Тростянецького районного суду Вінницької області із представниками ЗМІ

23 листопада 2015, 09:22


                                                                                                                                    Додаток до наказу

                                                                                             голови суду від 07.08.2015  №63

 

 

ПОРЯДОК

взаємодії Тростянецького районного суду із представниками засобів масової інформації

 

1. Взаємодія Тростянецького районного суду із представниками засобів масової інформації (ЗМІ) здійснюється відповідно до Конституції України,  Законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»,  «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформаційні агентства», Положення про апарат Тростянецького районного суду Вінницької області та Положення про забезпечення доступу до публічної інформації в Тростянецькому районному суді Вінницької області.

2. Організація роботи Тростянецького районного суду Вінницької області із взаємодії з представниками ЗМІ покладається на заступника керівника апарату Тростянецького районного суду Вінницької області.

3. Доступ представників ЗМІ до приміщення суду та судових залів, де відкрито слухаються справи, здійснюється на загальних підставах.

4. Представники ЗМІ мають завчасно приходити на заходи, заплановані у суді, – не пізніше ніж за 10 хвилин до початку, маючи при собі посвідчення особи.

5. Відвідування судових засідань Тростянецького районного суду Вінницької області представниками ЗМІ здійснюється без попередньої акредитації за пред’явленням службового посвідчення, крім випадків проведення закритих судових засідань відповідно до приписів чинного процесуального законодавства України.

6. Відповідно до статті 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду.

Для отримання дозволу для проведення трансляції судового засідання чи інших заходів, що проводяться в приміщенні Тростянецького районного суду, ЗМІ мають звернутися до суду з відповідним клопотанням (додаток 1, додаток 2). Рекомендований зразок клопотання  розміщений на сторінці суду на веб-порталі «Судова влада України» в закладці «Інформація для ЗМІ».

 

 Клопотання про дозвіл на проведення фото- і кінозйомки, теле-, відео-, звукозапису також може надсилатись на електронну адресу Тростянецького районного суду Вінницької області (inbox@tr.vn.court.gov.ua) та на телефон-факс (04343) 2-22-64.

Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав

7. Представники ЗМІ, присутні на судовому засіданні, повинні дотримуватися загальних правил поведінки у судовому засіданні, вимог процесуального законодавства України; не порушувати права інших осіб, не заважати здійсненню правосуддя; виконувати розпорядження головуючого судді у справі; утримуватися від будь-яких дій, що свідчать про неповагу до суду або встановлених у суді правил. Представники ЗМІ, присутні на судовому засіданні (якщо вони не є стороною у справі), є спостерігачами, яким законодавством не надано права задавати питання суддям або сторонам у справі. Відповідно до статті 129 Конституції України за неповагу до суду чи судді винні особи притягаються до юридичної відповідальності

8. Для надання громадськості інформації про діяльність Тростянецького районного суду Вінницької області представники ЗМІ мають право звертатися до суду з інформаційним запитом. Під інформаційним запитом мається на увазі письмове прохання представника ЗМІ надати інформацію, що знаходиться у володінні Тростянецького районного суду Вінницької області.

Рекомендований зразок інформаційного запиту розміщений на сторінці суду на веб-порталі «Судова влада України».

9. З урахуванням специфіки діяльності ЗМІ, інформаційні запити, що потребують оперативного реагування, розглядаються у стислі строки.

10. Інформування представників ЗМІ про заходи, які проводитиме Тростянецький районний суд (урочисті збори, прес-конференції, міжнародні зустрічі тощо) відбувається шляхом завчасного розміщення на офіційному веб-сайті суду відповідної інформації.

11. Висвітлення діяльності  Тростянецького районного суду у ЗМІ відбувається також шляхом розсилання відповідальною особою суду повідомлень у друковані та електронні ЗМІ, на радіо та телебачення.

 

                                                                                                                                                       Додаток 1

 

Клопотання

про надання дозволу на проведення фото- і кінозйомки, теле-, відео-, звукозапису на відкритому судовому засіданні

 

Головуючому у справі у справі №_________/

                                              Голові Тростянецького районного суду

           Вінницької області

                             (зазначається номер справи),

                                           що призначена до судового розгляду

           Журналіста / ЗМІ

    (ПІБ) (Назва)

 

Клопотання

 

У Тростянецькому районному суді Вінницької області на (час та дата слухання справи) призначено до судового розгляду справу № (зазначається номер справи) щодо (якщо відомо коротко зазначається суть справи).

Засоби масової інформації покликані інформувати громадськість про важливі події, що відбуваються у суспільному житті країни.

З огляду на зазначене та керуючись ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ст. 27 Кримінального процесуального кодексу України  / ст. 6 Цивільного процесуального кодексу України звертаємося до Вас із проханням надати дозвіл працівникам (повна назва ЗМІ) на здійснення фото- і кінозйомки, теле-, відео-, звукозапису в залі судового засідання під час розгляду зазначеної справи з метою підготовки репортажу.

На судовому засіданні будуть присутні:

(зазначаються прізвища та ініціали журналіста, оператора чи фотографа, які будуть присутні на судовому засіданні).

 

« __»_____________20  ___р.                                                               Підпис                                                                                     

 

 

                                                                                                                                                        Додаток 2

Клопотання

про надання дозволу на проведення фото- і кінозйомки, теле-, відео-, звукозапису у приміщеннях суду (вестибюлі, коридорах, сходах) та на території, прилеглій до будівлі суду

Голові Апеляційного суду міста Києва

 

                                                               Голові Тростянецького районного суду

                              Вінницької області

                                                                 Журналіста / ЗМІ

                                                                  (ПІБ)  (Назва)

 

Клопотання

 

Засоби масової інформації покликані інформувати громадськість про важливі події, що відбуваються у житті держави.

З огляду на вищезазначене та на те, що проведення заходів, що становлять суспільний інтерес, заплановано в Тростянецькому районному суді Вінницької області (дані про захід),  звертаємося до Вас із проханням надати дозвіл працівникам (повна назва ЗМІ) на здійснення фото- і кінозйомки, теле-, відео-, звукозапису у приміщеннях суду (вестибюлі, коридорах, сходах) та на території, прилеглій до будівлі суду, з метою підготовки репортажу.

 

« __»_____________20  ___р.                                                            Підпис