flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оцінка і аналіз ефективності діяльності суду за перше півріччя 2020 року

30 липня 2020, 13:35

І. ОБСЯГ РОБОТИ ,  НАДХОДЖЕННЯ СПРАВ ТА НАВАНТАЖЕННЯ НА СУДДІВ.

1.     Динаміка надходження справ та матеріалів на розгляд районного суду.

            В провадженні Тростянецького  районного суду за перше півріччя 2020 року знаходилось 397 справ та матеріалів кримінального, цивільного, адміністративного судочинства та справ про адміністративні правопорушення.

Залишок не розглянутих справ та матеріалів на кінець першого півріччя 2020 року  склав 286 справ та матеріалів усіх видів судочинства.

2.     Кримінальні справи та кримінальні провадження.

 

 

Загальні показники кримінального судочинства згідно КПК України від 20.11.2012 року.

Ннування показника

 № рядка

Перебувало в провадженні  справ і матеріалів

Розглянуто справ і аймематеріалів

усього

у тому числі

надійшло у звітному періоді

з них після скасування судового рішення судом апеля-ційної чи касаційної інстанції (з гр.2)

усього

 у т.ч. задоволено

А

В

1

2

3

4

5

кримінальне судочинство

Справи кримінального провадження         

1

31

0

0

31

x

Клопотання, скарги, заяви під час досудового розслідування (слідчі судді)

2

6

1

6

3

Справи в порядку надання міжнародної правової допомоги

3

 

 

 

 

 

Справи в порядку виконання судових рішень

4

2

2

 

1

0

Справи про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами

5

 

 

 

 

 

Заяви про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження

6

 

 

 

 

 

Заяви про відвід судді (слідчого судді)

7

0

 

 

0

Інші (не зазначені  в рядках 1-7)

8

 

 

 

 

 

УСЬОГО

 

9

39

1

0

39

4

                 

 

Проаналізувавши динаміку надходження кримінальних проваджень в першому півріччі 2020 року слід зробити висновок, що  переважну більшість складають злочини проти власності, злочини проти життя та здоров'я особи, а саме умисне легке тілесне ушкодження та злочини у сфері обігу наркотичних засобів. Аналіз справ про злочини проти власності вказує на те, що здебільшого від злочинних посягань потерпає приватна власність.

Слід зазначити, що в переважній більшості особи притягуються до відповідальності за вчинення злочину з проникненням в приміщення чи інше сховище. Разом з тим, така кваліфікуюча ознака як спричинення значної шкоди потерпілому зустрічається рідко, в переважній більшості відбувається викрадення майна в невеликих розмірах.

В більшості випадків мотивами злочинів в основному є матеріальна скрута та неможливість знайти роботу. Обвинувачені по даній категорії справ, як правило не працюють та не навчаються.

Оцінка показників віку осіб, які вчиняють кримінальні злочини

 

Як свідчить вище наведена таблиця протягом першого півріччя 2020 року переважну більшість особи вчиняють злочини кримінальні правопорушення у віці від 30 до 50 років.

  1. Загальні показники цивільного судочинства та їх характеристика.

           В Тростянецькому районному суді на кінець першого півріччя 2020 року в залишку перебуває 272 цивільних справ та матеріалів, що становить 68.51% від загальної кількості справ та матеріалів всіх видів судочинства, що перебували в провадженні (397). Причинами відкладення розгляду цивільних справ були: неявка однієї з сторін по справі, неявка представників, свідків, неявка інших учасників судового процесу.

Кількість справ розглянутих цивільних справ та матеріалів в 2020 році із фіксуванням судового процесу технічними засобами  становить 10 справ.

Основними категоріями цивільних справ по яких подавались позовні заяви до Тростянецького районного суду Вінницької області є: справи про розірвання шлюбу та стягнення аліментів, спори про спадкове право, спори що виникають із договорів найму (оренди), позики або кредиту банківського вкладу.

Адміністративнне судочинство

        Завданням адміністративного судочинства, відповідно до ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України, є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

         Протягом першого півріччя 2020 року на розгляді суду перебувало 15 матеріалів адміністративного судочинства із них 3 справи та 12 позовних заяв. Розглянуто 1 адміністративну справу, залишок не розглянутих справ на кінець звітного періоду склав 2 справи та 12 позовних заяв.

Загальні показники справ про адміністративні правопорушення за вчиненими проступками.

          В провадженні Тростянецького районного суду Вінницької області перебувало 5 справ про адміністративні правопорушення, які станом на кінець звітного періоду є розглянутими.

          Важливо зазначити той факт, що з 06 лютого 2020 року в Тростянецькому районному суді не здійснювалося правосуддя через відсутність суддів в штаті суду та 276 справи були направлені до Вінницького апеляційного суду  для визначення підсудності.

5. Навантаження справ і матеріалів на одного суддю Тростянецького районного суду в  першому півріччі 2020 р.  

                                                                                                       

Найпоширенішими категоріями надходження справ до суду в першому півріччі 2020 року  є:

-    по кримінальних справах - ст.ст. 121-122, 185,  309 КК України;

- по цивільних справах – спори, що виникають із сімейних правовідносин; спори про спадкове право, спори, що виникають із договорів; справи окремого провадження;

-  по справах про адміністративні правопорушення – ст.ст. 130, 124, 163-1, 173-2, КУпАП.

Протягом першого півріччя 2020 року Тростянецьким районним судом було направлено 34 кримінальні провадження для визначення підсудності до Вінницького апеляційного суду за поданням керівника апарату.

Судом  направляються нагадування, контролюється своєчасність і повнота виконання окремих ухвал, постанов і реагувань на випадки формального ставлення до їх розгляду тими посадовими особами, організаціями яким вони направлені. Однак є ряд випадків неналежного виконання окремих ухвал та постанов суду надісланих керівництву відповідних структур.

           Конфіскація майна протягом першого півріччя 2020 року не застосовувалась. Випадків не застосування конфіскації майна де передбачено законодавством в Тростянецькому районному суді Вінницької області  не виявлено.

Звернення судових рішень до виконання

 

За даний період випадків порушення строків звернення судових рішень до виконання допущено не було.

Судові рішення при наявності заяв стягувачів передаються на виконання в строки, передбачені ст.ст. 535 КПК України , 431 ЦПК України, 258 КАС України, ст. 299, 307 КУпАП.

Порушень строків звернення до виконання вироків по кримінальним справам  та провадженням не встановлено.

Виконання судових рішень

Відшкодовані суми, в злочинах проти приватної власності  переважно відшкодовуються суми на стадіях досудового слідства чи дізнання, а також на стадії судового розгляду до постановлення судового рішення.

По цивільним справам рішення звертаються до виконання відповідно до ст. 368 ЦК України, порушень строків звернення до виконання рішень не виявлено.

Причинами невиконання судових рішень та повернення їх стягувану без виконання є невірно вказаною адреса боржника, відсутність коштів та майна, на яке можна було б звернути стягнення, перебування боржника в розшуку, тощо.

Подань та повідомлень, надісланих у прокуратуру в порядку ст. 97 КПК України щодо невиконання судових рішень за звітний період не було.

Державні виконавці та інші посадові особи органів ДВС за порушення закону під час виконання судових рішень, до кримінальної відповідальності не притягувались.

Штатна укомплектованість суддівського корпусу станом на 30.06.2020 року 

Кількість суддів за штатом в Тростянецькому районному суді становить 4 чоловіки, т.в.о. голови суду Натальчук О.А. та Мудрак А.М.

Загальний стаж роботи на посаді суддів становить менше 1 року

 

Заходи вжиті місцевим судом для

Підвищення рівня здійснення судочинства

 

Тростянецьким районним судом вживаються заходи щодо поліпшення стану здійснення судочинства, зокрема для цього складається план роботи суду на перше та друге півріччя,  проводяться оперативні наради (збори) працівників суду на яких обговорюються стан розгляду судом усіх категорій справ та робота канцелярії суду по веденню справ, журналів, обліково-статистичних карток; обговорюються причини скасувань та зміни судових рішень,  вказуються на відповідні недоліки при винесенні таких рішень тощо.

            В другому півріччі 2020 року потрібно активізувати проведення право-освітньої і роз’яснювальної роботи в ЗМІ  по роз’ясненню чинного законодавства та роботі суду.

        В планах роботи Тростянецького районного суду на перше півріччя 2020 року заплановані та постійно проводились наради керівника апарату суду Куцак Таїсії Петрівни, заступника керівника апарату Марчук Світлани Олексіївни з працівниками апарату суду на яких обговорювались   проходило ознайомлення з новим чинним законодавством України, що позитивно впливають на підвищення рівня професійного спрямування працівників суду.

Аналізи судової статистики та узагальнення судової практики постійно розглядаються на оперативних нарадах, що дає змогу оперативно та ефективно впливати на стан здійснення судочинства в суді, щоб при потребі ефективно коректувати роботу суду.

Висновки:

Судочинство в Тростянецького районного суду здійснюється належним чином, не порушуються норми чинного законодавства України та в повній мірі здійснюється захист конституційних прав і свобод людей.

Пропозиції щодо поліпшення стану здійснення судочинства на 2020 рік.

  1. Доцільно обговорити аналіз на оперативній нараді працівників суду.
  2. Опублікувати на веб-сайті Тростянецького районного суду  веб-порталі Судова влада України.

 

 

Консультант суду                                                                               О.А. Лошак

 

 

 

 

 

тел.( 04343) 2-24-52