flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оцінка і аналіз ефективності діяльності суду за 2019 рік

22 січня 2020, 09:29

І. ОБСЯГ РОБОТИ ,  НАДХОДЖЕННЯ СПРАВ ТА НАВАНТАЖЕННЯ НА СУДДІВ.

1.     Динаміка надходження справ та матеріалів на розгляд районного суду.

            В провадженні Тростянецького  районного суду за 2019 рік знаходилось 1889 справи та матеріалів кримінального, цивільного, адміністративного судочинства та справ про адміністративні правопорушення.

Залишок не розглянутих справ та матеріалів на кінець 2019 року  склав 259 справ та матеріалів усіх видів судочинства.

2.     Кримінальні справи та кримінальні провадження.

Загальні показники кримінального судочинства згідно КПК України від 20.11.2012 року.

Найменування показника

 № рядка

Перебувало в провадженні  справ і матеріалів

Розглянуто справ і матеріалів

усього

у тому числі

надійшло у звітному періоді

з них після скасування судового рішення судом апеля-ційної чи касаційної інстанції (з гр.2)

усього

 у т.ч. задоволено

А

В

1

2

3

4

5

кримінальне судочинство

Справи кримінального провадження         

1

58

58

1

27

x

Клопотання, скарги, заяви під час досудового розслідування (слідчі судді)

2

396

396

 

391

305

Справи в порядку надання міжнародної правової допомоги

3

 

 

 

 

 

Справи в порядку виконання судових рішень

4

40

40

 

37

25

Справи про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами

5

 

 

 

 

 

Заяви про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження

6

 

 

 

 

 

Заяви про відвід судді (слідчого судді)

7

2

 

 

2

 

Інші (не зазначені  в рядках 1-7)

8

 

 

 

 

 

УСЬОГО

 

9

496

496

1

457

332

                 

 

Проаналізувавши динаміку надходження кримінальних проваджень в 2019 році слід зробити висновок, що  переважну більшість складають злочини проти власності, злочини проти життя та здоров'я особи, а саме умисне легке тілесне ушкодження та злочини у сфері обігу наркотичних засобів. Аналіз справ про злочини проти власності вказує на те, що здебільшого від злочинних посягань потерпає приватна власність.

Слід зазначити, що в переважній більшості особи притягуються до відповідальності за вчинення злочину повторно з проникненням в приміщення чи інше сховище. Разом з тим, така кваліфікуюча ознака як спричинення значної шкоди потерпілому зустрічається рідко, в переважній більшості відбувається викрадення майна в невеликих розмірах.

В більшості випадків мотивами злочинів в основному є матеріальна скрута та неможливість знайти роботу. Обвинувачені по даній категорії справ, як правило не працюють та не навчаються.

Оцінка показників віку осіб, які вчиняють кримінальні злочини

 

Як свідчить вище наведена таблиця протягом 2019 року переважну більшість особи вчиняють злочини кримінальні правопорушення у віці від 30 до 50 років.

  1. Загальні показники цивільного судочинства та їх характеристика.

          

      В Тростянецькому районному суді на кінець 2019 року в залишку перебуває 208 цивільних справ та матеріалів, що становить 22.34% від загальної кількості справ та матеріалів, що перебували в провадженні (931). Причинами відкладення розгляду цивільних справ були: неявка однієї з сторін по справі, неявка представників, свідків, неявка інших учасників судового процесу.

Кількість справ розглянутих цивільних справ та матеріалів в 2019 році із фіксуванням судового процесу технічними засобами  становить 118 справ.

Основними категоріями цивільних справ по яких подавались позовні заяви до Тростянецького районного суду Вінницької області є: справи про розірвання шлюбу та стягнення аліментів, спори про спадкове право, спори що виникають із договорів найму (оренди), позики або кредиту банківського вкладу.

Також судом протягом 2019 року розглянуто 5 цивільних справ окремого провадження за участі народних.

Адміністративнне судочинство

        Завданням адміністративного судочинства, відповідно до ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України, є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

         Протягом першого 2019 року на розгляді суду перебувало 32 адміністративні справи в тому числі матеріали  із них 26 справ та матеріалів розглянуто та 6 склали залишок не розглянутих на кінець звітного періоду   (відповідно до звіту форми 1-МЗС за 2019 рік).

Загальні показники справ про адміністративні правопорушення за вчиненими проступками.

          В провадженні Тростянецького районного суду Вінницької області перебувало 425 справ про адміністративні правопорушення, з них 419 розглянуто та 6 справ  склали залишок не розглянутих справ на кінець звітного періоду 2019 року. Серед справ про адміністративні правопорушення переважну більшість складають справи про порушення Правил дорожнього руху.

        Загальна кількість осіб притягнутих в 2019 році до адміністративної відповідальності з накладенням адміністративного стягнення становить 251 особа із них накладено штраф на 232 особи на загальну суму 1218305 грн., із них добровільно сплачено 342023 грн. (згідно звіту 1-П).

5. Навантаження справ і матеріалів на одного суддю Тростянецького районного суду в  2019 р.  

                                                                                                       

Найпоширенішими категоріями надходження справ до суду в 2019 р. є:

-    по кримінальних справах - ст.ст. 121-122, 185,  309 КК України;

- по цивільних справах – спори, що виникають із сімейних правовідносин; спори про спадкове право, спори, що виникають із договорів; справи окремого провадження;

-  по справах про адміністративні правопорушення – ст.ст. 130, 124, 163-1, 173-2, КУпАП.

Протягом 2019 року Тростянецьким районним судом було направлено 65 кримінальних справ (проваджень) для визначення підсудності до Вінницького апеляційного суду за поданням виконуючого обов’язки голови суду Дудікова А.В.

Тростянецьким районним судом в 2019 році розглянуто 347  клопотань  слідчого або прокурора згідно КПК України (2012 року), зокрема:

 - тримання під вартою 3;

 - про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи - 15;

-  арешт майна – 55;

- про тимчасовий доступ до речей і документів 97;

- привід підозрюваного -1;

- встановлення процесуальних строків – 2;

- проведення експертизи – 160;

- інші клопотання – 8;

- продовження строків тримання під вартою – 2;

- дозвіл на затримання з митою приводу – 2;

- зміну запобіжного заходу -1;

- домашній арешт – 1;

- особисте зобов’язання -1.

Судом  направляються нагадування, контролюється своєчасність і повнота виконання окремих ухвал, постанов і реагувань на випадки формального ставлення до їх розгляду тими посадовими особами, організаціями яким вони направлені. Однак є ряд випадків неналежного виконання окремих ухвал та постанов суду надісланих керівництву відповідних структур.

           Конфіскація майна протягом 2019 року не застосовувалась. Випадків не застосування конфіскації майна де передбачено законодавством в Тростянецькому районному суді Вінницької області  не виявлено.

Звернення судових рішень до виконання

 

За даний період випадків порушення строків звернення судових рішень до виконання допущено не було.

Судові рішення при наявності заяв стягувачів передаються на виконання в строки, передбачені ст.ст. 535 КПК України , 431 ЦПК України, 258 КАС України, ст. 299, 307 КУпАП.

Порушень строків звернення до виконання вироків по кримінальним справам  та провадженням не встановлено.

Дані, щодо виконавчих документів виданих судом протягом 2019 року.

 

Із загальної кількості розглянутих справ  на виконання передано 901 документ на загальну суму 4145304 млн. грн:

  • виконавчих листів, наказів, судових наказів – 419 на суму 3296270 млн. грн.
  • ухвал, постанов, рішень – 482 на суму 849034 тисч. грн.

Виконання судових рішень

Відшкодовані суми, в злочинах проти приватної власності  переважно відшкодовуються суми на стадіях досудового слідства чи дізнання, а також на стадії судового розгляду до постановлення судового рішення.

По цивільним справам рішення звертаються до виконання відповідно до ст. 368 ЦК України, порушень строків звернення до виконання рішень не виявлено.

Причинами невиконання судових рішень та повернення їх стягувану без виконання є невірно вказаною адреса боржника, відсутність коштів та майна, на яке можна було б звернути стягнення, перебування боржника в розшуку, тощо.

Подань та повідомлень, надісланих у прокуратуру в порядку ст. 97 КПК України щодо невиконання судових рішень за звітний період не було.

Державні виконавці та інші посадові особи органів ДВС за порушення закону під час виконання судових рішень, до кримінальної відповідальності не притягувались.

Штатна укомплектованість суддівського корпусу станом на 31.12.2019 року 

Кількість суддів за штатом в Тростянецькому районному суді становить 4 чоловіки, в.о. голови суду А.В. Дудіков, 3 посади суддів є вакантними.

Суддя Дудіков Андрій Володимирович

Загальний стаж роботи на посаді судді становить більше 6 років

 

Заходи вжиті місцевим судом для

Підвищення рівня здійснення судочинства

 

Тростянецьким районним судом вживаються заходи щодо поліпшення стану здійснення судочинства, зокрема для цього складається план роботи суду на перше та друге півріччя,  проводяться оперативні наради (збори) працівників суду на яких обговорюються стан розгляду судом усіх категорій справ та робота канцелярії суду по веденню справ, журналів, обліково-статистичних карток; обговорюються причини скасувань та зміни судових рішень,  вказуються на відповідні недоліки при винесенні таких рішень тощо.

            В 2020 році потрібно активізувати проведення право-освітньої і роз’яснювальної роботи в ЗМІ  по роз’ясненню чинного законодавства та роботі суду.

        В планах роботи Тростянецького районного суду на перше та друге півріччя 2019 року заплановані та постійно проводились наради керівника апарату суду Куцак Таїсії Петрівни, заступника керівника апарату Марчук Світлани Олексіївни з працівниками апарату суду на яких обговорювались   проходило ознайомлення з новим чинним законодавством України, що позитивно впливають на підвищення рівня професійного спрямування працівників суду.

Аналізи судової статистики та узагальнення судової практики постійно розглядаються на оперативних нарадах, що дає змогу оперативно та ефективно впливати на стан здійснення судочинства в суді, щоб при потребі ефективно коректувати роботу суду.

Висновки:

Судочинство в Тростянецького районного суду здійснюється належним чином, не порушуються норми чинного законодавства України та в повній мірі здійснюється захист конституційних прав і свобод людей.

Пропозиції щодо поліпшення стану здійснення судочинства на 2020 рік.

  1. Доцільно обговорити аналіз на оперативній нараді працівників суду.2.
  2. Опублікувати на веб-сайті Тростянецького районного суду  веб-порталі Судова влада України.

 

 

Консультант суду                                                                               О.А. Лошак

 

 

 

 

 

тел.( 04343) 2-24-52