flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану виконання судових рішень у кримінальних провадженнях за I квартал 2018 року

02 травня 2018, 16:51

16.04.2018 року                                                                      смт. Тростянець

Відповідно до плану роботи Тростянецького районного  суду Вінницької області  на 1-ше півріччя  2018  року мною,  консультантом суду Лошаком Олександром Анатолійовичем було проведено  перевірку  стану  звернення до виконання судових рішень у кримінальних  провадженнях  за перший квартал 2018 року.

Згідно процесуального законодавства, вирок, що набрав законної сили, звертається до виконання судом, не пізніш як через три доби з дня набрання ним законної сили або повернення справи з апеляційної чи касаційної інстанції.

Вирок місцевого суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляцій, а вирок апеляційного суду — після закінчення строку на подання касаційної скарги, внесення касаційного подання, якщо його не було оскаржено чи на нього не було внесено подання.

Все листування по зверненню до виконання вироків, постанов, ухвал  в кримінальних провадженнях в Тростянецькому районному суді Вінницької області покладається на канцелярію суду, а саме, - на старшого секретаря суду  Кучер Ірину Василівну.

Своєчасне звернення до виконання вироку, який набрав законної сили, покладається на суддю під головуванням якого  його постановлено  або голову суду, виконуючого обов’язки голови суду.

Усі копії вироків,  ухвал і постанов, що надсилаються на виконання, а також виконавчі листи, що видаються судом, завіряються підписами голови суду або судді, головуючого по справі, і секретаря суду з поставленням гербової печатки суду, супровідні листи, що надсилаються разом із копіями зазначених документів, підпиуються тими ж особами.

Після набрання вироком суду законної сили копія вироку із супровідним листом, підписаним суддею та зареєстрованим в канцелярії суду, надсилається за належністю відповідно до вимог Кримінально-процесуального кодексу України та в строки, установлені ним.

У тих випадках, коли вирок, рішення, ухвала, постанова були змінені апеляційним або Верховним судом України, про це зазначається на копії документа, що видається. До копії вироків, постанов, ухвал, змінених в апеляційному або касаційному порядку, приєднуються копії ухвал апеляційної чи касаційної інстанцій.

Проводячи даний аналіз, встановлено, що процесуальні дії пов’язані із зверненням рішень суду по кримінальним провадженням проводяться з дотриманням вимог Інструкції ведення діловодства в загальних місцевих судах, затвердженої наказом ДСА України № 173 від 17.12.2013 року.

        Так, за  вироком  суду у справах в яких особа (або особи), яка засуджена до позбавлення волі або арешту, та не перебуває під вартою, судом надсилаються дві копії вироку органу внутрішніх справ за місцем проживання засудженого, копії апеляційної, касаційної ухвал (якщо такі є) і розпорядження про виконання вироку, що набрав законної сили встановленої форми.   Розпорядження про виконання вироку, що набрав законної сили, обов’язково підписується головуючим по справі або головою суду та секретарем суду з кримінальних справ.

При зверненні до виконання вироку щодо особи, засудженої до позбавлення волі або арешту, яка перебуває під вартою, відповідно до норм КПК України (2012 року), дві копії вироку, копії апеляційної, касаційної ухвал (якщо такі є) і розпорядження про виконання вироку, що набрав законної сили, надсилаються адміністрації місця попереднього ув'язнення.

У разі звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням суд надсилає до відділу з питань пробації за місцем проживання засудженого дві копії вироку, копії ухвал апеляційної і касаційної інстанцій, розпорядження про виконання вироку, що набрав законної сили, щодо неповнолітнього копія вироку додатково надсилається службі у справах дітей і відповідному органу внутрішніх справ для здійснення контролю за його поведінкою, а щодо військовослужбовця –командиру військової частини, який здійснює контроль за поведінкою такого засудженого.

Щодо виконання судових рішень в частині стягнення судових витрат, відшкодування шкоди завданої злочином, про вирішення долі речових доказів, - в процесі проведення перевірки кримінальних справ  порушень та  недоліків не виявлено.

Робота по виконанню рішень суду в кримінальних справах в цій частині проводиться відповідно до вищевказаної  Інструкції.

Судові рішення в частині стягнення судових витрат, відшкодування збитків, заподіяних злочином звертаються до виконання з дотриманням порядку, зазначеного в Інструкції. Виконавчі листи виписуються не пізніше трьох днів після набрання судовим рішенням законної сили або після повернення справи з апеляційної чи касаційної інстанцій.

Так, вироком суду від 04.01.2018 року відносно громадянки Д, по кримінальному провадженню №147/621/17  визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ст. 162 ч. 1 КК України та призначено  покарання у виді двох років обмеження волі.

На підставі ст.71 КК України, із застосуванням правил ст.72 КК України, до призначеного гр. Д покарання частково приєднати не відбуту частину покарання за попереднім вироком Тростянецького районного суду Вінницької області від 26.12.2014 і остаточно призначено йому покарання один рік шість місяців позбавлення волі.

Розпорядження про виконання вироку разом із супровідним листом направлено до Тростянецького ВП Бершадського відділу поліції ГУ НП України у Вінницькій області 06.02.2018 року.

Також 06.02.2018 року надіслано копію вироку відносно вказаного громадянина для відома до Тростянецького об’єднаного військового комісаріату Вінницької області.

        Вироком Тростянецького районного суду Вінницької області від 19.02.2018 року  по кримінальному провадженню №147/261/17 по обвинуваченню   громадянина П  за  ч. 3 ст. 185, ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 185, ч. 1 ст. 296 КК України – та призначено покарання:

-за 2 ст.185 КК України два роки позбавлення волі;

-за ч.3 ст.185 КК України чотири роки позбавлення волі;

-за ч.1 ст.296 КК України два роки обмеження волі.

На підставі ст.70 ч.1 КК України, з урахуванням положень ст.72 КК України, шляхом часткового складання призначених покарань призначити гр. П покарання чотири роки роки три місяці позбавлення волі.

На підставі ст.70 ч.4 КК України, враховуючи вироки Ладижинського міського суду Вінницької області від 24.10.2017, остаточно призначити гр. П шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим чотири роки три місяці позбавлення волі.

Стягнуто з гр. П на користь держави витрати на залучення експертів в розмірі 2034 грн. 19 коп.

Речові докази: футляр з орденом «Святого Георгія Побідоносця» - залишити в Крюкової Г.А., велосипед марки «Україна» - залишити в гр. Ч, металеву трубу довжиною 2,63 м діаметром 27 см – залишити в гр. С., мотокосу марки «Werk WB-5300» червоного кольору – залишити в гр. Л., мотокосу марки «Foresta FC-43» зеленого кольору – залишити в гр. М., пістолет для відстрілу гумових куль «KWC» - знищити.

Розпорядження про виконання вироку суду по кримінальному провадженню відносно гр. П надіслано 26.03.2018 року до Вінницької установи виконання покарань №1.

Копія вироку по вище зазначеному кримінальному провадженню також надіслана до до Тростянецького ВП Бершадського відділу поліції ГУ НП України у Вінницькій області в частині виконання щодо речових доказів.

Копію вироку надіслано до Тростянецького об’єднаного військового комісаріату Вінницької області.

Також надіслано відносно гр. П копію вироку разом з виконавчим листом про стягнення витрат на залучення експертів.

Вироком суду по кримінальному провадженню 147/518/15-к по обвинуваченню гр. У та гр. З за ч.2 ст. 185 КК України, за яким призначено гр. У покарання два роки обмеження волі.

На підставі п. «д» ст.1 Закону України «Про амністію у 2016 році» звільнити гр. У від призначеного покарання.

Гр. З визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ст.185 ч.2 КК України, за яким призначити йому покарання два роки обмеження волі.

На підставі ст.ст.75, 76 КК України звільнити гр. З від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком на один рік, якщо протягом іспитового строку він не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов'язки періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

         Речові докази: п’ять лопат, граблі, вила та сапу – залишено гр. Й.

Стягнуто в рівних частках з гр. У та гр. З  на користь держави витрати на залучення експертів для проведення експертизи в сумі 306 грн. 90 коп.  

Розпорядження та копії вироку надіслані 30.03.2018 року на виконання до Тростянецького МРВ з питань пробації Центрально-Західного міжрегіональногоуправління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції.

Також надіслано виконавчі листи до Тросятнецького РВ ДВС ГТУЮ у Вінницькій області про стягнення судових витрат на залучення експертів з гр. У та гр. З.

30.03.2018 року дану копію вироку надіслано до Тростянецького об’єднаного військового комісаріату Вінницької області.

Судом щодо особи, засудженої до громадських робіт, копії вироку мають бути направлені:

а) до відділу пробації з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України за місцем проживання засудженого - для виконання (дві копії вироку разом з розпорядженням про виконання вироку, що набрав законної сили.

б) органу внутрішніх справ за місцем проживання засудженого - для проведення індивідуально-профілактичної роботи.

Щодо виконання судових рішень в частині стягнення судових витрат, відшкодування шкоди завданої злочином, про вирішення долі речових доказів, - в процесі проведення перевірки кримінальних справ  порушень та  недоліків не виявлено.

Робота по виконанню рішень суду в кримінальних провадженнях в цій частині проводиться відповідно до вищевказаної  Інструкції.

Судові рішення в частині стягнення судових витрат, відшкодування збитків, заподіяних злочином звертаються до виконання з дотриманням порядку, зазначеного в Інструкції.

Виконавчі листи виписуються не пізніше трьох днів після набрання судовим рішенням законної сили або після повернення справи з апеляційної чи касаційної інстанцій.

Копія вироку  про знищення речових доказів надсилається за місцезнаходженням речових доказів. До суду повинен надійти належним чином оформлений акт про знищення речових доказів, який  долучається до матеріалів кримінальної справи, а в журналі обліку речових доказів робиться відповідний запис. Після проведення таких дій справа підлягає здачі в архів суду. 

При проведенні перевірки було встановлено, що акти про знищення речових доказів з Тростянецького ВП Бершадського ВП ГУ НП у Вінницькій області до суду повертаються не завжди своєчасно.

Кримінальне провадження вважається закінченим після звернення до виконання вироку, ухвали, постанови, і одержання повідомлення про виконання зазначених рішень.

Секретар, у разі не одержання повідомлення про виконання вироку, ухвали чи постанови, повинен своєчасно доповісти про це головуючому  судді по справі.

На підставі викладеного можна зробити наступні висновки:

Стан зверення до  виконання судових рішень у кримінальних справах за 1-й квартал    2018 року в Тростянецькому районному суді Вінницької області знаходиться на доброму рівні.

Строки, порядок звернення судових рішень в кримінальних провадженнях  не порушувались.

Для усунення недоліків, встановлених при проведенні даного аналізу, необхідно:

  • рекомендувати секретарю  Тростянецького районного суду  дотримуватись положень Інструкції щодо звернення до виконання судових рішень.
  • хід виконання судових рішень з кримінальних провадженьповинен знаходиться на постійному контролі, як у секретаря суду, так і у головуючого по справі.

         Вважаю, за доцільне даний аналіз обговорити на оперативній нараді працівників Тростянецького районного суду Вінницької області. 

 

 

Голова суду                                                                                    І.А. Волошин 

 

 

 

 

 

 

Виконав: О.А. Лошак

Тел: (04343) 2-24-52