flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду слідчим суддею Тростянецького районного суду Вінницької області скарг на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування у 2014 році

24 червня 2015, 08:46

Одним із загальних засад кримінального провадження є забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльність. Відповідно до ст. 24 КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому КПК України.

Однією з новацій нового КПК України є суттєве розширення функції суду щодо контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів сторін кримінального провадження під час досудового розслідування, а також запровадження з цією метою інституту слідчого судді, як процесуальної фігури, яка спеціально уповноважена на здійснення такого контролю, шляхом, перш за все, вирішення питань, пов’язаних з обмеженням конституційних прав і свобод осіб та розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора.

Новий КПК України покладає на слідчого суддю значний об’єм функцій та обов’язків, які він має виконувати. Функції слідчого судді , які він здійснює в ході кримінального провадження, можна умовно поділити на кілька груп:

 1. Розгляд питань, які стосуються застосування, зміни чи скасування заходів забезпечення кримінального провадження (у тому числі й запобіжних заходів);

 2. Нагляд за дотриманням законності в питаннях затримання особи та утримування її під вартою;

 3. Надання дозволів на вчинення окремих слідчих дій в ході досудового розслідування;

 4. Розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора під час досудового розслідування;

 5. Вирішення питань щодо поміщення неповнолітнього у приймальник-розподільник та щодо направлення особи до медичного закладу для проведення психіатричної експертизи;

 6. Функції слідчого судді в межах міжнародного співробітництва під час кримінального провадження.

 Окремо необхідно вказати, що виключно слідчим суддею в ході досудового розслідування може бути розглянута справа за скаргою особи на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування.

Главою 26 КПК України передбачено порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування, зокрема параграфом 1 регламентовано оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування.

Відповідно до статті 303 КПК України передбачено перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені, зокрема:

1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження,

 2) рішення слідчого, прокурора про зупинення досудового розслідування - потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження;

3) рішення слідчого про закриття кримінального провадження - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником;

4) рішення прокурора про закриття кримінального провадження та/або провадження щодо юридичної особи - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження;

5) рішення прокурора, слідчого про відмову у визнанні потерпілим - особою, якій відмовлено у визнанні потерпілою;

 6) рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора при застосуванні заходів безпеки - особами, до яких можуть бути застосовані заходи безпеки, передбачені законом;

 7) рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій - особою, якій відмовлено у задоволенні клопотання, її представником, законним представником чи захисником;

8) рішення слідчого, прокурора про зміну порядку досудового розслідування та продовження його згідно з правилами, передбаченими главою 39 цього Кодексу, - підозрюваним, його захисником чи законним представником, потерпілим, його представником чи законним представником.

Згідно статистичної інформації щодо кількості розгляду слідчим суддею справ за скаргами на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування, протягом 2014 року у Тростянецькому районному суді Вінницької області перебувало в провадженні 17 справ, з них розглянуто 13 з винесення ухвали, одну скаргу повернуто, 1- направлено для розгляду до іншого суду, 2- у залишку.

Зокрема, в провадженні суду перебувало 4 справи за скаргами на постанови слідчого про закриття кримінального провадження. По 2 справам задоволено скаргу, скасовано постанову слідчого.

Так, особою Д. було подано скаргу на постанову слідчого про закриття кримінального провадження(справа №147/146/14-к). Ухвалою слідчого судді Костюк Г.М. скаргу гр.Д. на постанову слідчого СВ Тростянецького РВ УМВС України у Вінницькій області про закриття кримінального провадження задоволено, постанову слідчого СВ Тростянецького РВ УМВС України у Вінницькій області про закриття кримінального провадження  скасовано. Матеріали кримінального провадження направлено до СВ Тростянецького РВ УМВС України у Вінницькій області для проведення досудового розслідування. 

По справі №147/892/14-к також слідчим суддею Савченко С.М. скаргу задоволено. Постанову слідчого  СВ Тростянецького РВ УМВС України у Вінницькій області про закриття кримінального провадження – скасовано. Дані ухвали оскарженню не підлягають.

По 1 справі за скаргою на постанову слідчого про закриття кримінального провадження - відмовлено, в зв`язку з відмовою особи від скарги(справа №147/671/14-к).

По одній справі №147/498/14-к за скаргою громадянина Т. на дії слідчого, в якій він просив визнати неправомірними дії слідчого Тростянецького РВ УМВС України у Вінницькій області про неповернення йому автомобіля «Пежо Боксер» відмовлено, оскільки відповідно до ч. 2 ст. 303 КПК України скарги на інші рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора не розглядаються під час досудового розслідування і можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадження у суді згідно з правилами статей 314-316 цього Кодексу.

По справі №147/872/14-к за скаргою потерпілої Б. на бездіяльність слідчого та процесуального керівника в кримінальному провадженні, що полягало у невведенні сторони потерпілого до відома про рух досудового провадження, провадження за скаргою закрито в зв`язку з заявою скаржника про закриття провадження.

Крім того, до Тростянецького районного суду Вінницької області було подано 7 скарг на бездіяльність прокурора Тростянецького району, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Так, по справі №147/480/14-к за скаргою гр.Р. на бездіяльність прокурора Тростянецького району, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань провадження за скаргою закрито в зв`язку з внесенням прокурором відомостей до  Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі ст.305 КПК України.

Аналогічні рішення, в зв`язку з вчиненням дій прокурором, що полягали у внесенні відомостей до  Єдиного реєстру досудових розслідувань,  винесені ще по  5 справам протягом 2014 року, провадження за скаргами по яких закрито.  

По одній справі, а саме №147/1211/14-к, задоволено скаргу особи Д. на бездіяльність прокурора Тростянецького району Вінницької області щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення. Зобов'язано прокурора Тростянецького району Вінницької області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості.

 Статтею 304 КПК України встановлено, що скарга на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора може бути подана особою протягом  10 днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Відповідно до вимог п.3 ч.2  ст.304 КПК України скарга повертається, якщо скарга подана після закінчення строку, передбаченого частиною першої цієї статті, і особа яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або слідчий суддя за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

 Одну скаргу протягом 2014 року слідчим суддею Тростянецького районного суду Вінницької області було повернуто скаржнику в зв`язку з пропушенням строку подання скарги, на підставі ст.304 КПК України.  

Апеляційних скарг на ухвали слідчого судді про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження не надходило. Інші ухвали згідно вимог КПК, зокрема ст.307, 309 КПК України не оскаржуються.

По одній справі за скаргою громадянина Р. на бездіяльність начальника Тростянецького РВ УМВС України у Вінницькій області Соломона І.В. ухвалою слідчого судді Тростянецького районного суду від 03.06.2014 року було відмовлено скаржнику в задоволенні скарги. однак ухвалою апеляційного суду Вінницької області від 23.06.2014 року апеляційну скаргу гр..Р. задоволено частково. Скасовано ухвалу слідчого судді Тростянецького районного суду, відмовлено у відкритті провадження за скаргою Р. на бездіяльність начальника Тростянецького РВ УМВС України у Вінницькій області Соломона І.В.

Також одна справа за скаргою особи на бездіяльність прокурора Тростянецького району Вінницької області щодо невнесення відомостей до ЄРДР після надходження ряду заяв про відвід слідчого судді була направлена до апеляційного суду Вінницької області та в подальшому направлена до Бершадського районного суду Вінницької області для розгляду по суті.

Відповідно до ст.306 КПК України 1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченими статтями 318-380 цього Кодексу, з урахуванням положень цієї глави.

 2. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування розглядаються не пізніше сімдесяти двох годин з моменту надходження відповідної скарги, крім скарг на рішення про закриття кримінального провадження, які розглядаються не пізніше п’яти днів з моменту надходження скарги.

 3. Розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов’язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Слідчим суддею Тростянецького районного суду вживаються всі необхідні заходи, спрямовані на своєчасний розгляд справ даної категорії, тому всі матеріали розглянуті без порушення строків розгляду.

В ході проведеного узагальнення встановлено, що особливих складнощів у слідчих суддів при розгляді справ за скаргами осіб на рішення дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування не виникало.

Отже, проаналізувавши практику розгляду судом скарг на бездіяльність слідчого, прокурора, пов'язаних з невнесенням відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та скарг на рішення слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження за 2014 рік, можна зробити висновки, що слідчі судді в основному правильно розглядають дану категорію справ, тим самим забезпечуючи кожному право на належний судовий захист в розумні строки.

 

Суддя Тростянецького районного суду

Вінницької області                                                І.А.Волошин

 

 

Вик.помічник судді Денисюк Ю.В.